Elematic erottui markkinoilla ja yllättyi saamistaan hyödyistä

Elematic Oyj on suomalainen vuonna 1959 perustettu yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja toimittaa mm. tuotantoteknologiaa, koneita, laitteita, tietotaitoa sekä kokonaisia elementtitehtaita betonielementtiteollisuudelle. Elematic on tehnyt n. 3500 toimitusta yli 100 maahan.

Elematic erottui markkinoilla ja yllättyi saamistaan hyödyistä

Elematic Oyj on suomalainen vuonna 1959 perustettu yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja toimittaa mm. tuotantoteknologiaa, koneita, laitteita, tietotaitoa sekä kokonaisia elementtitehtaita betonielementtiteollisuudelle. Elematic on tehnyt n. 3500 toimitusta yli 100 maahan.

Lassi Järvinen / Tekninen johtaja / Elematic Technology

Elematic on alansa markkinajohtaja, jonka koneet erottuvat markkinoilla tehokkuutensa, korkean laatunsa ja innovatiivisten ratkaisujensa ohella myös muotoilullaan. Olemme tehneet yhteistyötä vuodesta 1992. Itse olen koko ajan ollut mukana, ja olin meidän päässä valitsemassa Muodonmuutosta ja päättämässä, että heidän kanssaan lähdetään liikkeelle.

Yhteistyö alkoi siitä, että meillä oli tarve ja haimme tekijää. Vertailimme näitä yrityksiä ja päädyimme Muodonmuutokseen. Päätös oli selkeä. Muodonmuutos oli pieni tekijä ja me ajattelimme, että kun lähdetään tekemään yhteistyötä heidän kanssaan, saadaan koko tiimin laajempi näkemys näihin asioihin. Näin päädyttiin Muodonmuutokseen ja sitä ei ole tarvinnut katua, yhteistyö on toiminut.

Meillä on ollut useampia muotoiluprojekteja, mutta se, mistä kaikki lähti liikkeelle, oli ontelolaattavalukoneen eli extruuderin muotoilu. Se on ykköstuote Elematicilla, ylivoimaisesti maailman johtaja markkinoilla.

”Elematic oli ensimmäinen, joka toi teollisen muotoilun näihin betonialan koneisiin.”

Olimme Muodonmuutoksen kanssa tehneet tämän uuden extruuder-mallin ja se vietiin Bauman messuille. Siitä tuli valtava menestys. Meidän ständistä tuli sellainen meeting point siellä messuilla. Aikaisemmin uusien tuotteiden lanseerauksen yhteydessä kohdattiin epäilyksiä tuotteiden toimivuudesta ja kestävyydestä.

”Nyt kaikki palaute oli positiivista, kaikki epäilykset jäivät pois kun kone oli niin vakuuttavan näköinen.”

Markkinoilla tuote otettiin todella hyvin vastaan. Siinä oli mietitty myös ergonomiaa, käytettävyyttä, työturvallisuutta ja huollettavuutta.

”Mehän saimme extruuderista Muodonmuutoksen kanssa Pro Finnish Design -kilpailussa tunnustuksen.”

Tuotetta on vuosien aikana kehitetty ja tehty facelifteja.

Alusta lähtien ollaan haettu muotokielellä tunnistettavuutta. Ollaan haettu sitä samaa kuin automerkeissä, joista heti uudesta mallista tunnistaa, että se edustaa tiettyä merkkiä. Että kun näkee meidän uuden koneen, niin tajuaa heti, että se on Elematicin kone. On haettu tunnistettavuutta, rakennettu brändiä ja Muodonmuutos on ollut tässä apuna.

Yhteistyö on tuonut paljon sellaista ylimääräistä hyötyä, jota alussa ei ehkä osattu ajatellakaan. Ajateltiin muotoilua, muotokieltä, mutta siinä tulikin mukana ergonomia, työturvallisuus ja huollettavuus, joita me insinöörit ei ehkä aina niin perusteellisesti ajateltu.

Elematicin koneet toimivat koruttomissa tehdasympäristöissä, joten miksi niiden pitäisi näyttää virtaviivaiselta ja pirteän väriseltä? Siinä juuri on se juju – kun meidän koneet miellyttävät niiden kanssa työskenteleviä ihmisiä, niistä pidetään parempaa huolta, esimerkiksi pestään huolellisemmin työvuoron päätteeksi. Ja se taas näyttäytyy koneen parempana luotettavuutena.

Muodonmuutos on hyvä, luotettava kumppani. Keskusteluyhteys on ollut hyvä koko ajan ja on ollut helppo toimia heidän kanssaan.

Lassi Järvinen
Tekninen johtaja

Elematic Technology