Voiko muotoilulla tehdä elämästä edes hitusen miellyttävämpää? Uskon, että voi, sillä onnistunut teollinen muotoilu tuottaa toimivampia, käytettävämpiä ja ergonomisempia koneita, laitteita ja tuotteita – jotka lisäksi ovat kauniita katsella.

3. helmikuuta on Alvar Aallon syntymäpäivä. Se on myös suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin päivä, jota suositellaan juhlistettavan nostamalla siniristiliput salkoihin. Liputuspäivän ympärillä järjestetään ympäri Suomen lukuisia tapahtumia, joiden yhteinen teema on elämisen laatu.

Elämisen laadun parantaminen puhuttelee minua syvästi, siitähän muotoilussa ja teollisen muotoilijan työssä on loppukädessä kysymys. Jos tuote on muotoiltu hyvin, se myös toimii hyvin ja on helppo ja intuitiivinen käyttää. Kun jokin tuote aiheuttaa tyytyväisyyttä tai peräti iloa – mielellään sekä käytettäessä että katsottaessa – elämisen laatu paranee väistämättä. Ja kääntäen: jokainen meistä tietää, miten paljon ketuttaa, jos jokin asia toimii huonosti tai ei toimi lainkaan. Tai jos jokin asia tai esine on ruma, kun se yhtä hyvin voisi olla esteettisesti miellyttävä.

Elämisen laatu on myös työelämän laatua

Liikkuvien työkoneiden ja muiden raskaan sarjan ammattivälineiden muotoilu on Muodonmuutoksen leipälaji. Se velvoittaa meitä miettimään huolella, miten voimme helpottaa näitä koneita käyttävien ammattilaisten työtä ja auttaa heitä suoriutumaan työstään paremmin, tarkemmin ja vähemmän kuormittavasti.

Ammattivälineitä käytetään päivittäin useita tunteja, mikä merkitsee vuositasolla helposti toistatuhatta tuntia, eli työvälineiden toimivuudessa ei ole kyse mistään vähäpätöisestä seikasta. Muotoilulla voidaan vaikutta paitsi työn sujuvuuteen, myös työssä jaksamiseen ja viihtymiseen sekä työterveyteen, työturvallisuuteen ja hyvinvointiin.

Avainsanoja työelämän laadun parantamiseen ovat luonnollisesti käytettävyys ja ergonomia, jotka ovat alati läsnä kaikessa, mitä teemme. Ja tietysti se estetiikka, josta en malta olla muistuttamatta joka käänteessä.

Elämisen laatu syntyy lukemattomista pienistä käyttökokemuksista

Elämisen laatu yhdistetään monesti varsin suuriin asioihin, kuten perhe- ja ihmissuhteisiin, onnellisuuteen sekä terveyteen. Toki näin on, mutta samalla on syytä pitää mielessä, että jokapäiväinen elämämme koostuu lukemattomista pienistä kohtaamisista asioiden, esineiden ja tuotteiden kanssa. Jos nämä kohtaamiset ovat miellyttäviä, elämä nyt vain on mukavampaa. Jos taas tuntuu, että ne ovat ainaista tappelua, ei se elämisen laatu hirvittävän korkealle pääse nousemaan.

Muodonmuutoksella on ollut työkoneiden lisäksi sormensa pelissä lukemattomissa projekteissa, joissa olemme voineet helpottaa ihmisten jokapäiväistä arkea. Olemme muun muassa päässeet pohtimaan, miten käsipyyhepaperi tulee helposti ulos annostelijasta tai miten pitkävartinen rikkalapio pysyy pystyssä myös harjan kanssa. Tai miten kumihuuli auton lumiharjassa auttaa poistamaan loskan ja pyyhkimään lasit. Tai miten muotoilla pihavalaisin tuottamaan tasaista ja häikäisemätöntä valoa tai ilmanvaihtokoneen käyttöpaneeli selkeäksi ja helppotajuiseksi käyttää. Tai millainen potilassängyn olisi oltava, jotta sen saa vaivatta puhdistettua seuraavaa potilasta varten. Pieniä oivalluksia, joilla on iso merkitys ihmisten arjen sujumiseen ja sitä kautta elämisen laatuun, uskaltaisin väittää.

MiiMove on hyvä esimerkki elämisen laadun parantamisesta

Pohtiessani muotoilun vaikutusta elämisen laatuun mieleeni nousi MiiMove, yksi viimeaikaista kiintoisista projeteistamme. MiiMove on Suomessa kehitetty uusi ja innovatiivinen liikkumisavustin, joka selkeästi parantaa liikkumisvaikeuksista kärsivien ihmisten tai kuntoutujien elämisen laatua.

MiiMove ratkaisee perinteisiin rollaattoreihin liittyvän ongelman. Rollaattoria käyttävä ihminen joutuu näet nojautumaan eteenpäin ja työntämään laitetta, jolloin hän kulkee ergonomisesti huonossa kumarassa asennossa. Se saa ihmisen näyttämään vanhalta, hauraalta ja vaivaiselta, jolloin hän todennäköisesti myös tuntee itsensä sellaiseksi.

MiiMoven käyttäjä puolestaan on pystyasennossa keskellä laitetta, jolloin hän voi kävellä suorassa ja liikkua helpommin. Liikkumisavustimen avulla hän voi elää normaalia elämää, laajentaa elinpiiriään ja kohdata muut ihmiset ruoto suorana ja pystypäin – niin fyysisesti kuin henkisesti.

MiiMove-protoyyppien kehittelyyn voit perehtyä tarkemmin aihetta käsittelevässä referenssisämme.

Maksaako muotoilu vaivan?

Jäin vielä edellisiä ajatuksia kirjoittaessani pohtimaan, onko kaikkien sotien, ihmisarvon loukkausten ja nälänhätien keskellä oikeutettua väittää, että elämisen laatu paranee, jos suolasirotin on ergonominen tai tuottaa esteettistä nautintoa.

Tätä miettiessäni selailin muotoilun ja arkkitehtuurin päivien taustaorganisaation ArchInfon sivuja ja löysin lohduttavan ajatuksen.

“Globaalit kriisit ja suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat jokaiselta meistä sopeutumiskykyä, mutta hyvän elämän täytyy muutoksista huolimatta säilyä.”

Uskon vakaasti, että muotoilulla voi parantaa elämisen laatua. Uskon, että se myös kannattaa, sillä jokainen huolellisesti muotoiltu kone, esine tai tuote tekee elämästä himpun verran miellyttävämpää ja kauniimpaa, myös niinä harmaampina päivinä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien runsaaseen ohjelmatarjontaan voit tutustua täällä.