Teollinen muotoilu on hyvä esimerkki siitä, miten maailman parantaminen ja tuloksellisen liiketoiminnan tekeminen eivät suinkaan ole toisiaan pois sulkevia asioita.

Teollisella muotoilulla voidaan luoda esteettisempiä tuotteita, suunnitella toimivampia elin- ja työympäristöjä sekä suitsia resurssien turhaa kulutusta. Ja mikä mukavinta, kaikkien edellä mainittujen tavoitteiden toteutuminen edistää myös liiketaloudellisten tavoitteiden toteutumista.

Erottuvaa estetiikkaa

“Kauneus pelastaa maailman”, totesi Fjodor Dostojevski jo 1800-luvulla. Sitaatti sopii hyvin teollisen muotoilun toimiston arkeen, sillä pyrimme joka päivä muotoilemaan kauniimpaa maailmaa.

Kauneudella on itseisarvo, mutta sillä on muitakin ulottuvuuksia. Ihmismieli kaipaa harmoniaa tässä melskeisessä maailmassa, ja se on helpompi tavoittaa, kun ympäristömme esineineen miellyttää silmää. Kun tuote on tyylikäs ja ulkoasultaan harkittu, se myös mielletään laadukkaaksi. Sitä paitsi: mieluummin sitä tarttuu hyvän näköiseen työkaluun kuin rumaan, kun ryhtyy töihin.

Laatumielikuvan lisäksi esteettisellä muotoilulla luodaan myös erottuvuutta, mikä on merkityksellistä kannattavamman liiketoiminnan näkökulmasta. Mitä paremmin tuote tai kone erottuu myönteisesti kilpailijoistaan, sitä helpompi on perustella sen etevyyttä.

Ja niinhän se on, että erottuvasta ja laadukkaan oloisesta tuotteesta voi yleensä pyytää enemmän rahaa.

Kauneus ei synny sattumalta, vaan muun muassa sopusuhtaisesta massoittelusta ja harkitusta linjakkuudesta. Pienilläkin muutoksilla voi muotoilla hallitun kokonaisuuden. Esimerkiksi linjaamalla koneen luukkujen tai aukkojen ylä- tai alareunat samaan tasoon kokonaisuudesta muodostuu harkittu ja viimeistelty.

Käytettävyys kohentaa hyvinvointia

Parempi käyettävyys on toinen hyvä syy hyödyntää teollisen muotoilun toimiston palveluita. Hyvä muotoilu on nimittäin myös hyvää toimivuutta. Jotta kone tai laite menestyisi, sen on oltava toimiva käyttäjän, mutta myös monen muun ihmisen näkökulmasta. Jos tuote toimii hyvin käyttäjän lisäksi myös kokoonpanijan, pakkaajan, huoltajan ja korjaajan näkökulmasta, bisneskin rullaa väistämättä hyvin.

Käytettävyys ja toimivuus ovat oleellisia myös työterveyden, -turvallisuuden ja -hyvinvoinnin näkökulmasta. Me olemme ihmisten puolella ja haluamme siksi muotoilla tuotteita, joita on vaaratonta, ergonomista ja kaikin tavoin miellyttävä käyttää.

Käytettävyys ei – yllättävää kyllä – synny mahdollisimman syvällisestä asiantuntemuksesta. Päinvastoin, tarkastelemme aina muotoiltavaa tuotetta mahdollisimman maanläheisesti ja täydellisen noviisin asenteella. Mietimme, miten tuotetta tai konetta tuntematon ihminen käyttäisi kyseistä laitetta. Mihin hänen katseensa kiinnittyy, mihin hakeutuu käsi tai jalka, miten hän tarttuu hallintalaitteisiin sekä mistä ja miten hän etsii käyttöön liittyvää informaatiota.

Ensikertalaisen roolin säilyttäminen on tärkeätä, sillä liian liian syvällinen perehtyneisyys voi johtaa tietynlaiseen sokeuteen ja virhepäätelmiin. Osaavalle käyttäjälle saattaa olla itsestäänselvää, että käsijarru on irrotettava ennen kuin painaa kaasua. Mutta entä jos käsijarru ei olekaan näkyvillä, kun ensikertalainen istahtaa puikkoihin?

Valmistettavuus säästää resursseja

Tuskinpa kukaan haluaa kuormittaa maailmaa turhilla tuotteilla. Yhtä lailla on turhaa rasittaa ympäristöä tuotteilla, joiden valmistamiseen käytetään tarpeettoman paljon osia tai resursseja. Hyvä valmistettavuus onkin meille sydämenasia.

Hyvä valmistettavuus on myönteistä ympäristön kannalta, mutta sillä on suotuisa vaikutus myös siihen kuuluisaan viivan alle jäävään lukuun. Fiksu valmistettavuus säästää nimittäin kustannuksia ja parantaa katetta.

Pohjimmiltaan valmistettavuudessa on kyse yksinkertaistamisesta – joka on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. On itse asiassa paljon helpompaa suunnitella monimutkaista kuin yksinkertaista. Riman ali on helppo mennä lisäämällä vain uusi osa jokaiselle uudelle funktiolle. Vaativampaa on pohtia, miten asiat ja toiminnot saadaan yhdistettyä samoihin osiin tai rakenteisiin.

Onnistuessaan yksinkertaistaminen palkitsee. On kutkuttava tunne, kun saa suunniteltua fiksuihin tuotteisiin fiksuja ratkaisuja, joiden ansiosta tuote on toimivampi ja valmistettavissa tehokkaammin.

Lopuksi voin paljastaa salaisen haaveeni, joka liittyy kaikkeen edellä kirjoittamaani ja jonka uskon jakavani monen kollegani kanssa: toivon voivani tehdä itseni tarpeettomaksi. Unelmoin ergonomisesti viimeisen päälle olevista tuotteista, jotka olisivat niin laadukkaita, että ne kestäisivät yli ihmisiän ja olisivat tarvittaessa korjattavissa. Ja hienoa olisi, jos niiden estetiikka vieläpä kestäisi niin hyvin aikaa, ettei muotivirtausten muuttuessa tarvitsisi korvata toimivaa tuotetta uudella, hitusen trendikkäämällä vaihtoehdolla.

Se aika ei ehkä koskaan koita, mutta sitä kohti pyrimme.